Hoe ga ik te werk

Hoe ga ik te werk

Kennismaken

Eerst gaan we kennismaken, en kijken of we een klik hebben. Vervolgens gaan we ontdekken waar jij je rust in vindt. Eerst ervaren hoe de rust in jezelf mag voelen. Zowel mentaal als fysiek. Niet gelijk naar het trauma, de diepte in. De pijn voelen die bij het trauma hoort. Zo houden we namelijk de cirkel in stand. Werk je hertraumatisering in de hand.
Je autonome zenuwstelsel bevindt zich al in de hoogste staat van paraatheid door het trauma. 

Persoonlijk

Individueel
Mijn sessies zijn individueel. Ik neem alle tijd en de rust om je op je gemak te stellen. Om elkaar altijd goed te blijven verstaan, werk ik met een instructiesetje. Er kan niemand meeluisteren. Deze setjes zijn niet afluisterbaar, dus eventuele omstanders krijgen niets van ons gesprek mee.

Tijdbesteding

Jij bepaalt
Ik plan mijn coachgesprekken ruim. Traumaverwerking valt niet altijd  te plannen en soms is er gewoon extra tijd nodig om tot een punt te komen. Die ruimte wil ik dan kunnen bieden. Jij bepaalt de grens. En in dit traject heb jij de leiding. Jij beslist zelf tot hoe ver je wilt en kunt gaan.

Planning

Flexibel
Het traject is flexibel qua planning. Vaak is 5 tot 7 keer voldoende voor een enkele gebeurtenis. Is de omvang groter dan zullen er meerdere sessies nodig zijn. Maar dat is uiteraard ook afhankelijk van je hulpvraag. Tussen de sessies zit elke keer minimaal 2 weken tijd. Mijn ervaring is, dat die echt nodig zijn om een sessie een plekje te geven. Vaak komt er best een hoop naar boven dat verwerkt moet worden na de tijd. Tussendoor en aan het eind zullen we regelmatig evalueren hoe het gaat en wat er verder nodig is.

Niet gelijk de diepte in

Tijdens de sessie begeleid ik je. Als jij of ik het gevoel en de ervaring hebben dat je autonome zenuwstelsel reageert. Simpel gezegd dat de spanning toe neemt, helpen Tsjitske (of 1 van haar paardencollega’s) en ik je in het hier en nu te houden. 

Te herinneren dat het hier veilig en rustig is. Dat kan op allerlei manieren. Afhankelijk van de situatie zal ik de manier kiezen die op dat moment passend is. 

Als de rust in je lijf en je hoofd terug is, gaan we weer rustig richting het trauma bewegen. Dit alles op een tempo wat bij jou en je lijf past. Ik zal je niet overhaasten. Zo gaan we een aantal keer heen en weer. Je lijf zal gaan ervaren dat het in het hier en nu veilig is.

Zo kan het lijf telkens stappen zetten in het ontladen van het trauma. Dat zal gepaard gaan met trillen, schudden, shaken, huilen, zweten, veel naar het toilet moeten, etc.  

Om elkaar altijd goed te blijven verstaan, werk ik met een instructiesetje. Er kan niemand meeluisteren. Deze setjes zijn niet afluisterbaar, dus eventuele omstanders krijgen niets van ons gesprek mee.


Veel tijd en ruimte

Ik plan mijn coachgesprekken ruim. Traumaverwerking valt niet altijd  te plannen en soms is er gewoon extra tijd nodig om tot een punt te komen. Die ruimte wil ik dan kunnen bieden.

Gemiddeld voor een enkele gebeurtenis is een gemiddelde van 5 tot 7 sessies paardenoaching nodig. Tussen elke sessie zit minimaal 2 weken.

Er komt best een hoop los. Mijn ervaring is dat die 2 weken echt nodig zijn om alles een plekje te geven.


Zelf de tools in handen

Het voordeel van deze manier van werken is dat we niet gelijk in de diepte van het trauma gaan werken. Maar je mag gaan ervaren dat een gebeurtenis je niet meer overweldigt. 

Op deze manier krijg je de tools in handen om jezelf in die herinnering rustig en kalm te maken. Je de sensaties die de het beeld oproepen in je lijf mag accepteren. De beweging die het lijf wil maken, stapje voor stapje af mag gaan maken. En je het trauma uiteindelijk mag integreren in je bestaan.

Zo zal de gebeurtenis je niet meer overweldigen. Je lamslaan, of je doen bevriezen. Op deze manier hou je zelf ook de controle over hoe ver we gaan. Hoe veel je op dat moment aan kan.

De herinnering kan ik niet voor je wegnemen. Het verleden wis je immers niet uit.

Tussendoor en aan het eind zullen we regelmatig evalueren hoe het gaat en wat er verder nodig is.

Share by: