Weerstand
Wanneer wij als coach of therapeut met een cliënt in aanraking komen die zijn of haar afspraken niet nakomt, die niks wil vertellen, die niks wil doen, zeggen we vaak die zit in de weerstand. Even heel zwart-wit: een onwillige cliënt.
Voor ons als therapeuten en coaches niet het makkelijkste om mee om te gaan met die weerstand.
Want we lopen tegen een muur van verzet aan. Waar niet of nauwelijks doorheen te komen is, lijkt het.
Toch is het zo, dat als je beter gaat kijken naar die weerstand, het eigenlijk helemaal geen bewuste muur is. Niet moedwillig opgezet, puur en alleen uit zelfbescherming.
Weerstand is een zelfverdedigingstechniek om niet met trauma in aanraking te komen.
Wanneer je op wat voor manier trauma hebt opgelopen, blijft er een deel van jou in de ban van die gebeurtenis. Als we bij dat trauma in de buurt komen, wil ons hele systeem ons beschermen om de pijn maar niet meer te voelen, zoals het toen was.
Weerstand is een van de vele manieren die we als mens kunnen ontwikkelen om maar niet terug te hoeven naar de pijn van toen.
Als we weerstand gaan zien als beschermingsmechanisme in plaats van een opgezette muur, is er veel meer begrip van beide kanten.
Dankzij dat beschermingsmechanisme heeft de cliënt wel verder kunnen gaan met zijn leven. Afgescheiden van dat traumagedeelte. Maar hierdoor wel verder kunnen gaan met het leven.
Als de cliënt in weerstand komt is het zaak dat wij als coach of therapeut vertragen. Die weerstand laat zich zien wanneer we te snel dat trauma willen ‘oplossen’. Of wanneer de cliënt zelf te snel wil. Ook dan kan de weerstand zich laten zien.
Ik als therapeut moet daarin gaan vertragen. Vanuit het hier en nu de cliënt stevigheid, veiligheid en vertrouwen bieden. Veiligheid bij mij, maar ook veiligheid in de omgeving waarin de cliënt is.
En veiligheid bij de cliënt zelf. Dat is stap één.
Bij cliënt 1 duurt het een jaar, bij cliënt 2 is het na 4 maanden zover. En bij cliënt 3 kan het binnen een paar weken. Dat hangt er helemaal vanaf wat de cliënt in zijn of haar leven mee heeft gemaakt.
Kom ik als coach of therapeut weerstand tegen is dat voor mij een teken dat ik mijn tempo terug moet schroeven. Dat we te snel richting het trauma bewegen. Want die weerstand beschermt de cliënt tegen de pijn uit het verleden. Een cliënt kan alleen de pijn uit het verleden aankijken en voelen wanneer in het hier en nu genoeg veiligheid en vertrouwen is.
Ben je bij jezelf ook wel eens weerstand tegen gekomen of in je werkveld? Hoe ging jij er mee om?




