"Ik weet het niet"
Vorige week had ik een sessie met een cliënt. Zij stelde mij een vraag waar ik het antwoord op schuldig moest blijven. Ook na even nadenken en het tegen elkaar af te wegen, kon ik haar vraag niet beantwoorden. Simpelweg omdat ik het niet wist.
Als therapeut is het ontzettend fijn als je antwoord kan geven op de vraag die een cliënt stelt. Ik weet op een heleboel vragen het antwoord, of heb een vermoeden wat het kan zijn.
Als het over anderen gaat, geef ik het rustig toe. Durf ik samen met de cliënt op zoek te gaan naar het antwoord. Soms is er ook gewoon geen antwoord te geven op een vraag. Dat is ook oké.
Juist in zo’n moment is het van belang dat je er als coach/therapeut bent voor je cliënt.
In de onzekerheid van het niet een antwoord weten.
En te blijven bevestigen dat je blijft. Want als ik het als therapeut niet weet, kan de cliënt het gevoel krijgen dat ze wel knettergek moeten zijn, dat ik het als professional ook niet weet.
Dan jezelf als therapeut kwetsbaar op te stellen. Toe te geven dat je het antwoord niet weet. Dat er niet op alle vragen een antwoord komt. Het wel terecht is dat ze zich dat afvragen.
Als de vraag over mezelf gaat, kan ik een enorm gevoel van machteloosheid ervaren. Als mij dit overkwam, en ik geen antwoord had op een bepaalde vraag. Stagneerde de boel gewoon.
Ik sloeg dicht, liep weg, ging afleiding zoeken. Nu durf ik wel de machteloosheid aan te kijken.
Te voelen wat er op dat moment gevoeld moet worden. Dat lukt niet altijd alleen. Gelukkig heb ik dan lieve mensen om me heen, die bij mij blijven. Zo mag ik ook elke dag een stukje meer groeien in het ontmoeten van mezelf.
Net zoals ik dat samen met mijn cliënten mag doen. In die sessies kan ik ook elke keer puzzelstukjes van mijn eigen levenspuzzel neerleggen.
Hoe is dat voor jou als je even geen antwoord hebt? Durf je het toe te geven aan je cliënt?
Wat gebeurt er in je eigen lijf?




