Niet alleen
Paarden zijn kuddedieren. Zij leven in een groep. Hebben elkaar nodig om te functioneren. Als er gevaar dreigt, vluchten ze als groep. In zijn eentje is een paard ten dode opgeschreven.
Het bestaan van het paard hangt dus af van de groep. Wanneer je een kudde paarden ziet rusten, hebben zij verschillende posities. Er liggen er een paar helemaal languit, een paar op borst-buikligging.
Maar je zult zien dat nooit de hele groep gelijk ligt. Dan zijn ze veel te kwetsbaar. Er staan ook altijd een paar paarden te waken. Op wacht om het maar zo te zeggen.
In Nederland zie je ook wel eens paarden alleen staan. Over het algemeen gesproken zijn paarden dood ongelukkig in hun eentje. Zij hebben contact met soortgenoten nodig. Dat hoeft niet persé in dezelfde ruimte. Als ze maar nabijheid kunnen ervaren van andere paarden. Als het ze is geleerd, kan een paard best een paar uur ergens alleen zijn. Maar niet dag in dag uit.
Voor mensen geld eigenlijk hetzelfde. Ook wij zijn niet gemaakt om alles alleen te doen. Om altijd maar alleen te leven. Wij hebben ook andere mensen nodig om normaal te kunnen functioneren.
Laat staan als we moeilijkheden mee maken in ons leven. Juist als we trauma meemaken is het van belang om het niet alleen te willen doen…
En juist wanneer we trauma hebben, gaan we alles alleen doen…
Wij als mens vinden het namelijk heel makkelijk om hulp aan te bieden aan een ander. Maar hulp vragen voor onszelf, doen we eigenlijk niet.
Wanneer zo iemand ‘in therapie’ gaat, is er vaak al één en ander aan vooraf gegaan.
Het belangrijkste als coach/therapeut vind ik echter dat de persoon zelf wil. Zelf de motivatie heeft gevonden om met het verleden aan de slag te gaan.
Zich niet gedwongen voelen door de omgeving. Wanneer een cliënt zich gedwongen voelt door de omgeving, zal het niet gaan lukken.
Hoe goed ik als therapeut ook ben en hoe graag de omgeving ook wil. Zonder de toestemming, de moed, en de wil van de cliënt ben ik nergens.
De motivatie en de drive om er wat aan te gaan doen is het vuur dat nodig is om een traject te doorlopen.
Want wat is het een moedige keus om te erkennen dat het niet wil. Dat je het even niet alleen kan.
Mensen die de keus maken om hulp te zoeken verdienen een enorm respect. Er is veel moed voor nodig om te erkennen dat het niet wil.
Tijdens sessies samen met Tsjitske of een ander paard ben je ook nooit alleen. Het paard is er om jou te ondersteunen. Ik als coach/therapeut ben er ook voor jou.
Om je te ondersteunen. Er op lastige momenten bij te blijven. Niet weg te bewegen.
Je hebt het al lang genoeg alleen gedaan. Het hoeft vanaf hier niet meer alleen.
Het is ook fijn om vertrouwde mensen in je omgeving met je mee te nemen op je reis. Zij kunnen je ook ondersteunen als het even niet wil. Of je overwinningen te vieren. Elke stap voorwaarts is er één.
En hoe waardevol is het wanneer je die met geliefden om je heen en met mij kan delen.




