Tijd is je beste vriend
Jaren geleden ben ik eens met uitvalsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht met de ambulance. Na een nacht in het ziekenhuis kon ik helemaal niks meer. Ja, ik kon lopen en bewegen. Maar daar hield het ook wel een beetje op. Elk hard geluid was teveel. Prikkels om me heen, ik was helemaal niks waard. Typen ging sneller dan praten. De mensen die me een beetje kennen, weten dat dat bijna onmogelijk is. (Ik praat namelijk vrij snel)
Ik zat vanwege een auto ongeluk nog in de revalidatie. Die lijntjes waren kort. En het revalidatietraject voor deze klacht was dan ook zo opgestart.
Mijn geduld was echter wel heel snel op, want ik de hele dag alleen mooi zitten zijn in een stoel, dat was niet wat voor mij. Ik wilde veel te snel, en veel te veel.
Ik werd dan ook regelmatig door mijn eigen lijf teruggefloten. Tot enorme frustratie van mezelf en mijn gezin.
Nu een aantal jaren later, gaat het beter dan het in lange tijd geweest is. Ja, ik heb restschade. Maar ook een enorm fijn leven.
Wat ik je met bovenstaande wil vertellen? Ook in traumaverwerking of, zoals ik het liever noem, trauma-integratie is tijd je beste vriend.
Met shocktrauma kan je relatief snel van de klachten van je trauma af zijn. Als je trauma in jaren is opgebouwd, mag je niet verwachten dat al je klachten na 5 sessies over zijn. Dat is gewoon niet realistisch. Wat in jaren is opgebouwd, kan niet in weken opgeruimd worden.
Wanneer dat zou gebeuren, je zou alles in één keer verwerken, is dat veel te veel voor je systeem. Zowel mentaal als lichamelijk zou je dat helemaal niet aan kunnen. Je zou een complete shut-down hebben. Dan kan je helemaal niks meer. Daarom gebeurt het stap voor stap.
Ook tussen sessies in zit tijd. Soms veel tijd. Een sessie samen met de paarden vraagt best wat van je. Op vele lagen tegelijk. Emotioneel en fysiek.
Al kan je soms het gevoel hebben dat er in een sessie niet zoveel gedaan is, werkt een sessie paardencoaching in ons onderbewust lang door.
Daarom zit er minstens 2 weken tussen elke sessie. Je moet mentaal en fysiek de kans krijgen en de tijd nemen om te herstellen.
Als het nodig is, dan plannen we er langer tussen.
Je mag jezelf ook de tijd geven. Geef jezelf na de sessie een vrije dag als het nodig is, doe een paar dagen wat rustiger aan. Daar waar dat kan. Zorg even goed voor jezelf.
In een sessie paardencoaching ben je namelijk keihard aan het werk. En als je hard werkt moet je heel lief zijn voor jezelf. En goed op jezelf passen.




