Wil je wel echt je toekomst veranderen?
Als ik deze vraag aan iemand stel is het antwoord altijd volmondig ja. Natuurlijk wil iemand veranderen. Tuurlijk willen mensen
zonder trauma verder. Echter is dat nog niet zo makkelijk.
Het kan zo zijn dat mijn cliënt heel graag met zijn of haar verleden aan de slag wil.
Alleen op het moment dat ze bij mij komen voor een gesprek of een sessie in de paardenbak, lijkt het alsof ze niet meer willen.
Schouders worden opgehaald. Er komt geen antwoord. Cliënt lijkt niet geïnteresseerd.
Het makkelijkst voor mij om te zeggen is: mijn cliënt wil niet. Is weerbarstig. Wil helemaal niet veranderen. Zo zwart-wit als ik het hierboven stel is het niet.
Dat mensen niet willen, vanuit hun volwassen deel, wil er bij mij niet in.
Ik geloof er heilig in, dat mensen wel willen, maar het nu nog niet kunnen.
Hun toekomst nu nog niet kunnen veranderen.
Omdat de cliënt nog niet weet hoe ze met enorme spanning om kunnen gaan. Hoe ze zichzelf door een stukje spanning heen kunnen begeleiden.
Hoe kan iemand dat weten als ze het nooit geleerd hebben in hun jonge jaren?
Op het moment dat je bij me komt voor begeleiding gaat er eerst een kennismaking aan vooraf.
Kijken we samen of we een match zijn. Als je twijfels hebt, spreek ze uit. Misschien kan ik ze voor je wegnemen. Zo niet, wellicht ben ik niet de persoon die jij op dit moment nodig hebt.
Eerlijkheid in deze is van beide kanten ontzettend belangrijk.
Laten we even terugkomen of mensen wel echt willen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die bij mij komen graag geholpen willen worden. Dat volwassen deel van ons ziet en ervaart dat het zoals het nu gaat niet fijn en aangenaam meer is. En wil verandering.
Wanneer zo iemand bij Tsjitske staat, en eigenlijk helemaal niks meer wil, dan reageren mensen vanuit hun pijn. Iets in hen vindt het ontzettend lastig om hiermee aan de slag te gaan. Het beschermingsmechanisme treedt in werking. En de cliënt reageert vanuit zelfbescherming. Niet omdat mensen dat bewust doen. Maar omdat het overleefdeel in de cliënt ervaart dat dit eigenlijk helemaal niet zo veilig is.
Als ik dit in een sessie ervaar zal ik mensen altijd uitnodigen om weer in het hier en nu te komen. Te ervaren dat we bij Tsjitske staan. Dat het veilig is. Die veiligheid moet groeien.
Ik hoop dat ik je mag laten ervaren dat ik je die veiligheid mag bieden.
Van harte welkom!



