Ziektewinst
Ken je dat? Je bent niet helemaal fit. Je zou best even op je gemakje de was op kunnen vouwen. Want je bent niet echt ziek. Die was opvouwen is eigenlijk ook niet aantrekkelijk.
Je ligt wel lekker in je bed of op de bank. Op tv is er ook wel wat leuks.
Je bedenkt dat je nu toch te ziek bent om de was op te vouwen.
Het levert je namelijk op, dat je lekker in je warme bed of op de behagelijke bank kan blijven liggen.
Dat wat het je oplevert noemen we ziektewinst.
De exacte definitie van ziektewinst is: de bevrediging die iemand uit zijn ziekte haalt. In bovenstaand geval: het comfortabele gevoel op de bank.
Je hebt 2 soorten ziektewinst. Primaire ziektewinst en secundaire ziektewinst. Vroeger kwam de eerste variant veel voor. Liever ziek zijn dan met de uitdagingen van het leven om leren gaan.
Ongeveer net zo als in bovenstaand voorbeeld.
Secundaire ziektewinst komt vaak voor in landen waar veel zorgvoorzieningen zijn.
Mensen verzamelen een hele hoop artsen, psychiaters en andere zorgverleners om zich heen.
Die ieder op hun eigen manier contact hebben met de cliënt.
Wanneer zo’n persoon beter wordt vallen ook de zorgverleners en daarmee de aandacht die de cliënt krijgt weg. Zulke mensen worden vaak niet beter.
Het voorbeeldje is heel simpel en dat doen we eigenlijk allemaal wel eens. Bewust of onbewust.
Heel veel mensen doen het echter niet bewust. Ons systeem wil ons beschermen tegen onaangename ervaringen. En zal altijd de minst onaangename variant kiezen.
Wanneer iemand moet kiezen om aan het werk te zijn in een hoogst onaangename werkomgeving of thuis te zitten, wat ook onaangenaam is, maar minder onaangenaam dan aan het werk te moeten zijn, zal die persoon thuisblijven.
Wat heeft ziektewinst nu met trauma te maken? Meer dan je denkt. Ons hoofd en lijf willen ons vooral veilig houden. Voor ons hoofd en lijf is het veilig als we niet teruggaan naar een pijnlijke herinnering. Dat het op de lange termijn veel beter is om de spanning af te voeren, en te ontspannen, is in zo’n onbewuste beslissing helemaal niet van belang.
Onder het fenomeen ziektewinst zit vaak trauma. Het hele systeem zegt: we blijven hier ver vandaan.
En word er voor de ‘makkelijkste’ weg gekozen.
Wanneer je aan de slag gaat om je toekomst te veranderen. Je trauma’s aan te gaan kijken, kunnen we het ook tegenkomen. Het is oké als dat gebeurt. Het is een manier om aan te geven dat het trauma niet veilig voelt. Dat is een proces wat soms jaren in beslag neemt.
Als je nooit veiligheid hebt ervaren kan dat niet met een vingerknip geregeld worden.
Wil je na het lezen van dit stuk tekst graag in gesprek? Weet je van harte welkom!
info@staartenmanen.nl




