Soorten trauma uitgelegd
Trauma is toch trauma? Het antwoord hierop is helaas niet zo simpel.
Je hebt
ontwikkelingstrauma. Het gaat niet over de dingen die je zijn aangedaan. Maar over de dingen die je niet hebt ontvangen toen je klein was. Je deed een uitreiking naar een van je ouders en deze kon niet worden beantwoord.
Als ik kijk naar mijn eigen situatie. Ik ben te vroeg geboren. In die tijd werden couveusebaby’s niet zo snel mogelijk bij hun moeder gelegd. Ik was een week of 3 dat mijn moeder me voor het eerst vast mocht houden. Op het moment dat ik mijn ouders het hardst nodig had, konden zij er niet voor mij zijn. Domweg omdat de omstandigheden dat niet toe lieten. Zij konden mij niet vasthouden en helpen reguleren.
De volgende in het rijtje is
vroegkinderlijk trauma. Vroegkinderlijk trauma is trauma dat is opgelopen voor het 8e levensjaar van het kind. Ik ging er altijd vanuit dat vroegkinderlijk trauma ontstond in de eerste 1000 dagen van het leven van een klein mensje. Wanneer je gaat zoeken zullen diverse deskundigen een andere mening hebben qua leeftijd. Alle gebeurtenissen die een enorme impact op het kind hebben in deze vroege fase van het leven vallen onder de noemer vroegkinderlijk trauma.
Denk aan een auto-ongeluk meemaken. Maar ook een operatie die het kind moest ondergaan.
Of andere dingen die het jonge kind mee moest maken kunnen een enorme impact hebben op het latere volwassen leven.
Vaak kunnen er geen woorden gegeven worden aan de gebeurtenissen. Simpelweg omdat er nog geen woorden waren om mee te communiceren op dat moment.
Vaak krijgen zulke kinderen op latere leeftijd gedragsproblemen, concentratieproblemen en angstproblemen.
Bij shocktrauma bedoelen we een gebeurtenis die je leven op een zeker moment even op zijn grondvesten heeft doen schudden. Het gaat vaak om een eenmalige gebeurtenis die ervoor zorgt dat je last hebt van trauma gerelateerde klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brand die je hebt meegemaakt. Een auto-ongeluk, ook een operatie kan shocktrauma zijn.
Bij
intergenerationeel trauma
hebben we het over de trauma’s die zijn doorgegeven van ouder op kind. Dit gebeurt niet vrijwillig en onbewust. Mijn grootouders zijn actief geweest in de oorlog. Zowel aan mijn moeders kant als aan mijn vaders kant. Dat heeft directe invloed gehad op hun kinderen. Praten deden ze niet, je wist immers niet wie er te vertrouwen was en wie niet. Mijn ouders zijn allebei geboren na de oorlog. Toch heeft het feit dat mijn opa’s en oma’s in de oorlog hebben geleefd invloed gehad op de opvoeding die mijn ouders gehad hebben. Ook op de opvoeding die ik gehad heb.
Dat is de invloed die trauma heeft op het leven van verschillende generaties.
Als laatste hebben we
collectief trauma. Collectieve trauma’s zijn negatieve gebeurtenissen die een hele groep mensen meemaakt. Denk maar aan 11 september. De hele wereld in shock toen 2 gekaapte vliegtuigen de Twintowers invlogen. Of op kleinere schaal: de vuurwerkramp in Enschede.
Dit is trauma in een notendop uitgelegd. De werkelijkheid is dat het vaak door elkaar heen loopt. Wil je meer weten? Neem gerust contact op.




